Op kierenjacht met de buren. De energieadviseur legt uit hoe de blowerdoortest in zijn werk gaat.

Op kierenjacht in de Scarlattistraat

Op zaterdag 20 januari 2024 was er een blowerdoortest in de Scarlattistraat. Buren uit deze straat hebben met elkaar deze test georganiseerd.

Ze willen de kieren en de zwakke plekken van hun huizen leren kennen, zodat ze weten waarmee ze aan de slag moeten om energie te besparen.

De buren in de Scarlattistraat zijn verbaasd over de hoeveelheid kieren die ze vinden. In het dak blijkt de meeste warmtelekkage te zitten.

Wat is een blowerdoortest?

Eerst even een korte uitleg van een blowerdoortest. De voordeur wordt luchtdicht afgesloten en met een ventilator wordt het huis vacuüm gezogen. Alle buitendeuren en ventilatieroosters worden dichtgedaan. De meter geeft aan of er kieren zijn.

De blowerdoor wordt geïnstalleerd
Op zoek naar kieren

Na het installeren van de blowerdoor loop je het hele huis door om koudebruggen en kieren op te sporen. Dit doe je door te voelen, met behulp van rook en met een warmtebeeldcamera.

Het speuren naar kieren is een leuke klus om met meerdere buren te doen. Alle kieren van het huis worden dichtgeplakt, net zolang totdat de meter van de blowerdoor aangeeft dat de druk zo is, dat er geen lekkages meer zijn in huis.

Weten welke kieren je moet dichten

Hierna weet de huiseigenaar precies welke kieren gericht moeten worden. Ook de buren met een zelfde soort huis kunnen aan de slag. Doordat ze zien waar de zwakke plekken zitten, weten ze waar ze in hun eigen huis moeten beginnen.

Lees hieronder het verslag van de kierenjacht. 

Het is zover: op kierenjacht!

Wanneer dankzij de blowerdoor het huis onder druk staat, begint de kierenjacht. Dit doe je door te voelen, met rook en met een warmtebeeldcamera. Vooral de rook leverde spectaculaire beelden op: zie de video onder de foto’s.

De huiseigenaar (met het blauwe shirt) schrikt een beetje van wat hij ziet op de warmtebeeldcamera. De paarse en blauwe vlekken geven kou aan. Daar zitten dus flinke kieren.
Er wordt rook tegen de gevel geblazen, om te zien waar het, door de onderdruk van de ventilator, naar binnen komt.
Spotjes, lampaansluitingen en stopcontacten zijn veel voorkomende koudebruggen. Oftewel, plekken waar ongewild koude lucht naar binnen komt.
Deze woning scoort een 8,3 scoort. Een 1 is voor nieuwbouw luchtdicht, een 3 zou haalbaar zijn voor deze woningen met kunststof kozijnen en goede luchtdichting kieren. Een 18 is voor woningen waarbij de planten in de vensterbank bewegen wanneer het buiten stormt.

Wil je ook aan de slag met je huis? Vraag een gratis energiecoach aan of doe mee met een gezamenlijke inkoopactie van isolatie of zonnepanelen. Vragen? Mail ons!